2. článek z exkurze do Rakouska - Jičínský deník

30.10.2009 11:00

Druhý článek z exkurze do Rakouska uvedený v Jičínském deníku téhož dne si můžete prohlédnout na následujícím odkazu.

http://jicinsky.denik.cz/nazory_region/jicin-biostanice-radni-nazory-nechteji20091029.html

 Jeho znění si můžete přečíst také níže.

Jičínští radní rozhodli: biostanici si tu nepřejeme

Je mi velkou záhadou, jak může někdo posuzovat věc od stolu bez toho, aby se o ní přesvědčil v praxi. A záhada nabývá gigantických rozměrů ve chvíli, kdy si uvědomíme, že se jedná o konkrétní osoby, které rozhodují o budoucnosti našeho města!

Chápu veškeré obavy ze zápachu (koneckonců zkušenosti v ČR vytlačily fakt, že nějaká technologie biostanic nepáchne), dopravy, dopadů na obyvatele, množství odpadu a podobně. Chápu i to, že společnost, která nás tam pozvala, chce svoji vychytanou technologii prodat.

Zahalená tajemstvím mi ale zůstane skutečnost, proč s námi nejel nikdo z hlavních představitelů města, kteří jsou proti, a ani iniciátor petice proti biostanici a současně obyvatelé Nového Města. O to horší je skutečnost, že z 21 zastupitelů, kteří o této věci budou rozhodovat, jeli pouze dva! Jan Jiřička a Miloslav Kůta. Pánové, děkuji, že máte zájem vědět co nejvíce, než zvednete ruku pro či proti.

Když ještě dodám, že jičínská rada už rozhodla, a to bez předchozí návštěvy biostanice s technologií, která se zde chystá (v Čechách taková není), nemohu se ubránit dojmu, že se zde protestuje proti něčemu z principu a bez dostatečných informací. Když jsem se starosty, místostarostů a tajemníka úřadu zeptala, proč na exkurzi nepojedou, dostala jsem jednoznačnou odpověď: „Už jsme si odvykli jezdit někam, kde jsou na nás připravení. Vše se dá přichystat. Pojedeme jindy a jinam.“

Budiž, řekla jsem si, na tom něco je. Pro mne osobně to ale není argument, proč se na konkrétní technologii nejet podívat, když ji zde chtějí postavit. Zda navštíví místo, kde používají přesně tento způsob zpracování bioodpadu, se jistě brzy dozvíme. To ale nic nemění na faktu, že rada Jičína už rozhodla.

Já jsem v biostanici, jaká by měla vyrůst v areálu bývalé mlékárny, byla. Bude se totiž nacházet zhruba 500 metrů od mého domova. Já viděla celý proces v praxi a zeptala se zdejších obyvatel, zda jim vadí. Závěr? Biostanice je smysluplný způsob, jak ulehčit přírodě a něco jí vrátit. Jako obyvatel říkám: „Jičíňáci, nebojte se! V Čechách dosud nepoužitá technologie funguje bez problémů! A rozhodně nesmrdí.“

A vy, občané, se zamyslete u voleb příští rok. Bez ohledu na biostanici. Kdo ze zastupitelů, kteří o nás rozhodují, se o daný problém dostatečně zajímá?

Zpět