Článek v deníku PRÁVO

18.11.2009 17:38

Dne 16.11.2009 vyšel v regionální příloze deníku PRÁVO článek reagující na říjnovou exkurzi na fermentační stanici používající identickou technologii jaká je plánovaná v Jičíně v rakouském Zwentendorfu an der Donau. Níže si můžete přečíst jeho znění.

Jičínští navštívili rakouskou biostanici

O neškodnosti fermentační stanice se jeli přesvědčit do Zwentendorfu an der Donau

Neškodnost fermentační stanice poznali ve Zwentendorfu an der Donau na vlastní oči, nosy i uši obyvatelé Jičína. Provoz měnící biogenní odpad na čistou energii v Rakousku nezapáchá, nehlučí ani nezhoršuje kvalitu bydlení v okolí. Exkurzi do rakouské fermentačky uspořádala organizace Českého svazu ochránců přírody (ZO ČSOP) Křižánky, usilující o podobný provoz v objektu bývalé jičínské mlékárny.

Radní z města pohádky, podpoření drtivou většinou zastupitelů, ekologický projekt nadále odmítají. „Exkurze se bohužel zúčastnili pouze dva zastupitelé.

Obavy plynou z několika v Česku z různých důvodů nepodařených fermentaček. Technologie, se kterou počítáme, bude identická s tou, která léta bezproblémově funguje v Rakousku. Půjde o jednu z prvních podobných stanic v Česku,“ podotkl šéf ZO ČSOP Křižánky Vojtěch Drahoňovský.

Zástupcům města vadí hlavně umístění stanice v městské zástavbě. „Jsme hlavním městem pohádky a branou Českého ráje. Jičíňákům by se kvůli projektu několika podnikatelů neměla zhoršit kvalita bydlení,“ kontruje spolu s většinou zastupitelů starosta Martin Puš (ODS).

Nesouhlas radních ochranáře z Křižánek neodradil. „Projekt za 140 miliónů korun, který má šanci získat šedesátiprocentní dotaci z evropských peněz, máme ve fázi projektové dokumentace,“ podotkl Drahoňovský. Ochranáři navíc provozu měnícím například prošlé potraviny, odpady ze zahrádek, jídelen a restaurací formou neškodné fermentace na elektřinu, teplo a organické hnojivo přičítají nezanedbatelnou ziskovost. Vznikne vyčištěním Jičínska od bioodpadu, který doposud zbůhdarma plní páchnoucí klasické skládky. Bioplynová fermentační stanice s ročním zpracováním zhruba 22 tisíc tun biogenního odpadu bohatě pokryje potřebu zhruba osmdesáti tisíc obyvatel Jičínska.

„Nesouhlas rady neznamená konec započatého projektu, o němž jsem se přesvědčil, že nevykazuje žádné negativní vlivy na životní prostředí. Jde o naprosto čistou, uzavřenou a bezpečnou technologii,“ tvrdí Jan Jiřička (VPM), jeden z dvojice jičínských zastupitelů, kteří využili nabídky instruktážní exkurze v Rakousku.

***

Nesouhlas rady neznamená konec započatého projektu Jan Jiřička, jičínský zastupitel.

 

Vladislav Prouza

 

Zpět